Esteu aquí

ENDESA reforma la xarxa elèctrica de l’Aldea per a reforçar el servei i preparar-la pel futur


ARXIUS RELACIONATS


12 març 2024
Alcaldia

Els treballs suposen una inversió de 225.000 euros i tenen l’objectiu d’impulsar l’electrificació de la demanda en aquest municipi del Baix Ebre

L’operativa comprèn el soterrament d’una línia de mitjana tensió i la construcció d’un nou centre de transformació telecomandat i amb última tecnologia

 

Endesa està duent a terme els treballs per a millorar tecnològicament la xarxa elèctrica de mitjana i baixa tensió de l’Aldea, al Baix Ebre, amb l’objectiu d’incrementar la qualitat i la continuïtat del servei elèctric de gairebé 2.700 clients de la població i de la veïna Camarles. La finalitat no és només modernitzar les infraestructures, sinó deixar-les preparades per poder absorbir més càrrega i, així, impulsar l’electrificació de la demanda, aspecte clau per accelerar el procés de descarbonització i facilitar la transició energètica. Els treballs suposen una inversió de 225.000 euros, aportats íntegrament per la Companyia.


L’Alcalde de l’Aldea Xavier Royo, mostra la seua satisfacció: “per la inversió i  pel grau de col·laboració amb ENDESA que comporta una gran millora a les xarxes de mitja i baixa tensió del municipi, principalment amb el soterrament de part de la xarxa, la retirada de torres elèctriques i la retirada de l’antiga estació transformadora ubicada al Camí de L’Ermita, millora considerablement l’impacte visual a més que guanyem  un millor servei per a la ciutadania, tant per als usuaris actuals com per futurs  punts de subministrament”.

 

L’operativa, que just ha començat i és previst que duri unes setmanes, consisteix a soterrar un tram de línia aèria de mitjana tensió a 25 kV que discorre pel terme municipal. En total, es desballestaran més de 600 metres de xarxa -amb els seus onze respectius suports: 6 torres metàl·liques, 4 pals de fusta i 1 de formigó que discorreran per la carretera de l’Ermita i el camí paral·lel al Passeig de la Via, els  carrers, Rossinyol i Mossèn Alfonso Monfort, i que es substituiran per uns altres 600 metres de cablejat subterrani, pel mateix indret.

 

Així mateix, també s’estendrà una nova escomesa subterrània de baixa tensió de mig quilòmetre de longitud. Les obres també inclouen el desmuntatge de dos centres de transformació que estaven a la intempèrie, un d’ells en format aeri, damunt d’un suport. En aquest sentit, aquestes dues unitats es substituiran per una de nova d’última tecnologia, ubicada a la carretera de l’Ermita. 

El nou centre de transformació comptarà amb cel·les que incorporen elements de maniobra encapsulats en un gas de característiques especialment aïllants. Aquesta nova tecnologia redueix la necessitat de manteniment, ja que s’autoregenera, a diferència de l’oli, que pateix una descomposició gradual.

L’aparellatge, completament estanc, té una major capacitat d’extinció en cas que es produís algun incident i és més segur per al personal tècnic, quan ha d’accedir a la instal·lació a fer treballs de manteniment i millora o a realitzar alguna maniobra.

Així mateix, se l’ha dotat amb sistemes de telecomandament, és a dir, de dispositius d’actuació remota que permeten controlar i maniobrar la xarxa a distància, des del Centre de Control de la Companyia. Aquesta característica fa que el temps de resposta sigui molt més ràpid en cas d’una eventual incidència, sigui quina sigui la causa, ja que agilitza la localització de l’avaria alhora que permet la maniobra de la xarxa a distància sense desplaçar-hi personal amb l’objectiu d’alimentar els clients per vies alternatives, sempre que això és possible. L’automatització permet reduir fins a un 20% el temps d’afectació als clients.


Amb aquest tipus d’intervencions, la Companyia treballa amb un triple objectiu: absorbir puntes de demanda concretes, el consum de nous clients que ho demanin i reforçar l’increment de demanda que pugui produir-se en el futur com a conseqüència de l’electrificació de l’economia, o el que és el mateix, l’augment de l’ús de l’electricitat produïda a partir d’energies renovables amb la finalitat de reduir l’ús de tecnologies que emeten CO2, la solució més eficient i rentable per aconseguir la neutralitat de carboni que vol aconseguir la Unió Europea.