•Territori redactarà un Pla director urbanístic per reordenar i ampliar el polígon Catalunya Sud. La implantació de Kronospan com a indústria tractora de nova activitat, i la voluntat del Govern d’impulsar grans sectors d’activitat econòmica amb rellevància econòmica i social pel país, aconsella la redacció d’un instrument de planejament supramunicipal per reordenar i potenciar tot el polígon
•El futur Pla director també reservarà el sòl necessari per construir el ramal ferroviari d’accés directe al polígon i la terminal intermodal de mercaderies que ja preveu el planejament vigent
El conseller de Territori, Juli Fernàndez i Olivares, ha anunciat avui la redacció d’un Pla director urbanístic d’activitat econòmica (PDUAE) per reordenar i potenciar l’àmbit industrial Catalunya Sud, situat entre Tortosa i l’Aldea, com a motor econòmic i generador d’oportunitats a les Terres de l’Ebre. El conseller s’ha reunit avui amb l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, l’alcalde de l’Aldea, Xavier Royo, i el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, per tractar els objectius que hauria d’assolir aquest PDUAE.
Actualment, al polígon Catalunya Sud s’està implantant l’empresa austríaca
Kronospan, dedicada a la fabricació de taulers d’aglomerat per al sector del moble, en una parcel·la situada a la banda de Tortosa del polígon. A més, Kronospan va signar, el desembre de 2022, el contracte de compravenda amb INCASÒL d’altres quatre parcel·les contigües situades a la banda de l’Aldea del mateix polígon. Aquesta nova compra servirà per a la futura ampliació de les seves instal·lacions, un cop tramitat el corresponent instrument urbanístic.
Es calcula que la implantació de Kronospan comportarà la creació de 180 llocs de treball directes i altres d’indirectes, tenint en compte que seran necessàries altres indústries complementàries properes. Aquest paper d’indústria tractora de nova activitat, així com la voluntat del Govern d’impulsar grans sectors d’activitat econòmica ben distribuïts pel país, aconsella la redacció d’un instrument de planejament supramunicipal per reordenar i potenciar el polígon Catalunya Sud.
Impuls a la reordenació del polígon
En aquest sentit, el conseller de Territori ha anunciat avui que el Departament iniciarà properament la redacció d’un Pla director urbanístic d’activitat econòmica (PDUAE) amb l’objectiu d’ordenar 675 hectàrees d’activitat econòmica i logística als termes municipals de Tortosa i l’Aldea.
Així, ha expressat el “compromís de la Generalitat i dels ajuntaments amb l’impuls d’un espai d’activitat econòmica que, en termes de país, és estratègic, perquè va molt més enllà de les Terres de l’Ebre”. El nou instrument urbanístic “ens permetrà avançar de la millor manera perquè aquest polígon ens generi el màxim d’oportunitats”, s’ha mostrat convençut el conseller de Territori.
El nou PDUAE que s’elaborarà s’emmarca en l’estratègia de Sòls d’Activitat
Econòmica del Govern, que busca impulsar polígons industrials amb capacitat per oferir parcel·les de gran format en llocs amb molt bona connexió amb la xarxa d’infraestructures. El PDUAE també es desprèn de l’Estratègia Logística per a la Internacionalització de l’Economia Catalana.
Segons Fernàndez, el polígon Catalunya Sud “té una ubicació estratègia que
permet que sigui un dels espais que lideri l’economia catalana, avançant en la
reindustrialització de les Terres de l’Ebre i del país en general”.
De fet, el Pla territorial de les Terres de l’Ebre ja dibuixava una gran àrea industrial i logística en aquesta zona, que no s’ha arribat a desenvolupar del tot, amb accés a la xarxa ferroviària existent mitjançant la construcció d’un ramal i una estació intermodal de mercaderies.
Per tant, l’àmbit de 675 hectàrees que ara abastarà el PDUAE va més enllà de la superfície actual del polígon Catalunya Sud i s’estén a sòls urbanitzables propers encara no desenvolupats però previstos pel Pla territorial.
El PDUAE tindrà com a grans objectius delimitar i concretar l’ordenació de tota l’àrea d’activitat econòmica i també efectuarà la reserva de sòl necessària per poder construir el ramal ferroviari d’accés directe al polígon, així com una terminal intermodal de mercaderies. “Hem de fer que el polígon d’activitat encara sigui més potent amb aquesta necessària connexió ferroviària”, ha apuntat el titular de Territori. L’inici de tot el procés serà quan la Comissió de territori de Catalunya, en les properes setmanes, acordi l’inici de la redacció del PDUAE. Es preveu que l’avanç d’aquest PDUAE pugui enllestir-se el tercer trimestre d’enguany. En conjunt, la durada de la redacció i tramitació del Pla director urbanístic serà d’uns 18 mesos. A banda del PDUAE, caldrà redactar un estudi informatiu específic per a concretar les noves connexions ferroviàries, tramitat per l’organisme competent.
Aquest estudi preveurà dues fases: la primera per a la implantació d’un ramal ferroviari d’accés al polígon i la segona per possibilitar la implantació d’una terminal intermodal de mercaderies.