El Ple de l'Ajuntament de L'Aldea en sessió extraordinària urgent celebrat el passat dijous 23 de gener va aprovar per unanimitat de totes les persones membres la moció per reclamar solucions als danys ocasionats des del passat dia 21 de gener pel temporal Glòria. Us adjuntem el text de la moció:
Aquests dies l’Aldea s’ha vist fortament colpejada pel temporal Glòria. Els nostres veïns i veïnes han sofert de prop les seves conseqüències, per això mateix i baix la responsabilitat que tenim com a consistori, prenem aquestes determinacions per denunciar formalment tots els greuges soferts i sol·licitar també ajudes a la Generalitat de Catalunya i les administracions de l’Estat Espanyol.
Les conseqüències sofertes més rellevants per a la nostra població són les següents:
Per tot l’exposat, els grups municipals de Junts per l’Aldea i Endavant l’Aldea acordem aquestes mesures:
Dins del plenari extraordinari urgent i com a 4t punt de l’ordre del dia es sol·licita la declaració del terme municipal de L’Aldea com zona afectada per una emergència de protecció civil (zona catastròfica).
Us adjuntem la proposta:
PROPOSTA DE DECLARACIÓ DE ZONA AFECTADA GREUMENT PER UNA EMERGÈNCIA DE PROTECCIÓ CIVIL (ZONA CATASTRÒFICA).
Qui subscriu, Xavier Royo Franch com a Alcalde de l’Ajuntament de L’Aldea, en ús de les facultats que la legislació vigent li concedeix, al Ple de la Corporació eleva la següent INFORMACIÓ:
L’Aldea, i per extensió també gran part del Delta de l’Ebre, ha sofert plenament les conseqüències catastròfiques del temporal Glòria, el qual està transcorrent pel nostre municipi entre els presents dies i ha esdevingut un dels pitjors temporals que es recorda al nostre territori.
La tempesta constant de pluja, vent i del temporal marítim, ha originat i està originant danys diversos que a hores d’ara, des dels serveis tècnics municipals, encara s’estan avaluant a causa de la seva gran magnitud.
El municipi de L’Aldea ha patit una greu afectació, les conseqüències del temporal Glòria s’han fet presents al nucli urbà, Ravals i camps agrícoles amb diferents exemples i casuístiques: amb centenars d’abonats sense subministrament elèctric durant més de 24 hores, inundacions de vies públiques, arbres caiguts, pals d’enllumenat i de telecomunicacions tombats, etc.
Com també podríem citar inundacions i desperfectes als equipament públics com són les escoles, la Llar d’Infants, les instal·lacions esportives o el mateix Ajuntament. Uns fets que han causat el tancament de les portes d’aquestes instal·lacions durant el dimarts 21 de gener i també el dimecres 22 de gener.
Totes aquestes casuístiques han comportat que els serveis d’emergència municipal conformats per la Brigada i la Guàrdia Municipal hagin estat actius durant les últimes 48 hores treballant per intentar vetllar pel benestar dels veïns i veïnes de L’Aldea, així com també diversa maquinaria de suport.
Paral·lelament als desperfectes públics, les activitats econòmiques de L’Aldea també s’han vist notablement perjudicades, és el cas de l’horta que ha patit la total inundació dels seus camps, a causa dels molts de litres de pluja, però també pel desbordament del barranc dels Pixadors i del Canal de reg, fet que s’està avaluant actualment si comporta la pèrdua de la collita. El resultat de tot això desembocarà amb pèrdues econòmiques que marcaran un sector fràgil i que també necessita de l’ajuda de les administracions competents.
Tot això sense oblidar les afectacions en propietats privades de L’Aldea, i que les elevades ratxes de vent i la intensitat de la pluja també ha posat en perill la seguretat dels veïns i veïnes del nostre municipi, arribant fins i tot a un perill d’evacuació que van tenir els veïns més propers al barranc dels Pixadors i creant desperfectes de diversa consideració a molts dels habitatges i propietats dels veïns i veïnes del municipi, als quals caldrà donar resposta.
En qualsevol cas, aquestes afectacions del temporal Glòria accentuen, per una banda, la dels darrers temporals viscuts a la zona. Però, per altra banda, les demandes històriques que s’han realitzat de manera reiterada des del Delta de l’Ebre en relació amb la regressió i que han estat omeses per part de les administracions competents, resultant avui una base poc sòlida per fer front a un temporal d’aquestes magnituds.
Com bé hem posat de manifest des d’aquest Consistori, el Delta de l’Ebre perd anualment una mitjana de 5 metres de costa. Aquesta és una dada esfereïdora que demana d’una acció urgent des del consens i la coordinació amb la Taula de Consens pel Delta, i des de l’estima que mereix un territori que ja s’ha cansat de bones voluntats.
El Delta de l’Ebre necessita passar a l’acció d’una vegada per totes. A curt termini des de l’acció i inversió per l’emergència que suposen els desperfectes de la tempesta, però planificant a mig i llarg termini una estratègia conjunta i efectiva que posi fre als mals endèmics del Delta de l’Ebre i que permeti salvaguardar la línia de costa.
Per tot això, i en el marc d’un context d’emergència de L’Aldea i del Delta, PROPOSO al ple de la corporació l’adopció dels següents acords:
PRIMER.- Sol·licitar a l’Administració General de l’Estat i, en el seu cas, a la Generalitat de Catalunya, la declaració del terme municipal de L’Aldea com zona afectada per una emergència de protecció civil (zona catastròfica).
SEGON.- Tramitar la sol·licitud d’ajut, d’acord amb l’article 7 del RD 307/2005, de 18 de març, modificat pel RD 477/2007, a través de la Subdelegació del Govern a Tarragona.
TERCER.- Sol·licitar a la Generalitat de Catalunya que les actuacions que hagin d’adoptar-se per part d’aquesta administració en relació al municipi tinguin caràcter prioritari.
QUART.- Instar al Consell de Ministres, d’acord amb allò que disposa la Llei 17/2015, de 9 de juliol, del Sistema Nacional de Protecció Civil, per tal que dugui a terme les accions necessàries amb la finalitat de poder recuperar i restablir la normalitat de les zones afectades pel sinistre.
CINQUÈ.- Remetre còpia del present acord a la Subdelegació del Govern a Tarragona, així com al Govern de l’Estat, a la Generalitat de Catalunya i a la Diputació de Tarragona.
En el següent enllaç podeu veure l'acta de la sessió plenària: