COVID-19. Com explicar als infants el que està passant
Recursos per a les famílies
Li he d’explicar què passa? És massa petit per entendre-ho? M’anticipo i li dic alguna cosa per si el coronavirus arriba a Catalunya? El veig preocupat, què li dic?...
Aquestes són algunes de les preguntes que ens plantejàvem pares i mares quan la situació pel coronavirus es va agreujar i estàvem pendents de què passaria a Catalunya.
Un cop es van tancar les escoles el passat divendres, les famílies ens demanaven què fer tantes hores amb els nens a casa.
De ben segur que els infants ens estan fent preguntes i ens demanen respostes que molts cops no sabem si respondre o com ho hem de fer.
Des del nostre equip us donem algunes pautes que us poden ajudar:
- En primer lloc cal parlar amb ells i explicar-los de forma tranquil·la quina és la situació.
- Cal respondre a les seves preguntes. Els nens i nenes tenen accés a molta informació (televisió, internet, xarxes socials, converses dels adults...) i això els porta a fer hipòtesis i treure les seves pròpies conclusions. Si no entenen bé què està passant poden arribar a tenir por i en alguns casos presentar símptomes d’ansietat. Per aquest motiu els hem d’ajudar a destriar la informació i a interpretar-la.
- Si no tenim resposta a alguns dels seus interrogants no els hem de mentir. Hem de ser honestos i explicar-los que no tenim totes les respostes. Depenent de l’edat dels infants, podem buscar les respostes conjuntament.
- Hem d’utilitzar un vocabulari apropiat a la seva edat, sense tecnicismes que els provoquin encara més dubtes.
- És fonamental insistir en aspectes de prevenció com rentar-se sovint les mans encara que no haguem de sortir al carrer.
- Cal que entenguin els conceptes confinament, aïllament i quarantena com una mesura de prevenció per no posar-se ells malalts o per no contagiar als altres.
- Els hem d’anticipar com ens organitzarem a nivell familiar durant el període que no hi hagi escola i hagin d’estar a casa. Hem d’evitar, en la mesura de lo possible, la improvisació i els canvis inesperats. Cal que sàpiguen qui els cuidarà cada dia. Tot allò que haguem parlat prèviament amb ells els donarà seguretat i tranquil·litat.
- Hem d’establir un horari amb les rutines diàries. Això els donarà seguretat i ens pot ajudar a preveure situacions de conflicte. Podem proposar-los elaborar l’horari conjuntament per a què entenguin millor què és el que succeirà els propers dies.
- Hem de buscar temps per a tot: jugar, fer deures, veure la televisió, llegir, escoltar música, ballar, cuinar... També podem preparar una taula d’exercicis físics per mantenir-nos en forma.
- La recomanació de no sortir de casa no ha de ser un impediment per a què els infants puguin trucar per telèfon, fer videotrucades o escriure per WhatsApp. Hem de facilitar moments en que puguin parlar amb familiars i amics.
- Tots hem d’entendre que no és un període de vacances escolars i que és fonamental tenir uns horaris establerts que ens ajudin a mantenir el major nombre d’hàbits possibles i el bon estat emocional.
Webs d‘interès