Esteu aquí

Els Mossos d'Esquadra alerten de diverses modalitats d'estafa relacionades amb la COVID-19

26 gener 2021
Seguretat

S'investiguen diverses trucades on es sol·liciten pagaments per rebre material sanitari vinculat amb la COVID-19 que mai no arriba tot i haver fet el pagament corresponent.

Aquestes estafes s’han incrementat de manera significativa durant el darrer trimestre de 2020. Al novembre han augmentat de 14 a 176 fets i al desembre, coincidint amb l’inici de la vacunació, les estafes han pujat de 5 a 121. Aquest mes de gener la tendència continua a l’alça i fins al dia 17 s’han comptabilitzat 37 estafes en comparació amb les 6 de l’any 2020.

Canal

o    Trucades per telèfon a residències de gent gran o centres de dia, centres d'atenció primària, centres mèdics, hospitals, clíniques i altres centres socials.

o    Trucades de telèfon també a domicilis de particulars.

Com funciona

o    Els centres reben trucades telefòniques que ofereixen les vacunes, material sanitari com guants, mascaretes o EPI i neteja i desinfecció d’espais.

o    Se'ls sol·licita el cobrament d’un pagament pendent per una compra de material sanitari relacionada amb la COVID-19.

o    La persona que truca es fa passar per un càrrec vinculat a l’administració, d'alguna entitat o organització de l’àmbit de la salut, o de directius/ves de la institució i explica que rebran una comanda amb un equipament específic per fer front a la COVID-19 i que els responsables del centre ja ho saben. 

o    L'estafador alerta també de les conseqüències en forma de sancions econòmiques si no es fa el pagament de la suposada comanda de material ni realitzen cap servei. 

Recomanacions

o    No feu mai pagaments sense haver fet prèviament les màximes comprovacions, tant pel que fa a autoritzacions com pel que respecta a les necessàries verificacions i, davant del dubte, no feu cap pagament.

o    Desconfieu de trucades en què us ofereixin la vacuna, material sanitari o serveis de desinfecció.

o    No doneu informació personal dels responsables del centre, la poden aprofitar després per cometre l’estafa.

o    Si rebeu una trucada d’aquestes característiques o sou víctima de l’estafa, truca al 112 i denuncieu-ho.

Recordeu

o    La vacuna és gratuïta, no facis cap pagament ni donis cap dada bancària.

o    En cas de dubte, poseu-vos en contacte amb el vostre centre de salut de referència.

Enllaços amb la informació

Nota de premsa

Falsos rumors i estafes relacionades amb el coronavirus